Posted inGenel

E-ticaret Sitesi Açarken Kaçınmanız Gereken Hatalar

Bir genelleme yapacak olursak eğer e-ticaret sektörüne dahil olmak isteyenlerin genellikle yaptığı bazı hatalar, adım attıkları bu sektörde işlerinin uzun soluklu olmamasına neden oluyor. Sadece e-ticaret sitesi kurmak işleri yoluna sokmak için ne yazık ki yeterli değil. Bunu da iş kurmak olarak ele almalısınız ve karşılaşma ihtimalini göz önünde bulundurarak bir sonraki sürece hazırlıklı olmalısınız. Sitenizi satışa hazır hale getirdikten sonra neler yapmanız gerektiğini “E-ticaret sitenizi açtınız, peki sonrasında ne yapmanız gerekiyor?” isimli yazımızda daha detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz.

Bu yazımızın konusu biraz daha farklı olacak. E-ticarete yeni adım atan kişilerin oldukça sık yaptığı hataları ele alacağız. Bu hatalardan alınacak sonuçlar, işinizi daha iyi yapmanız konusunda size yardımcı olacaktır.

Sağlam bir altyapı tercih etmemek

Online satış yapmayı planlıyorsanız, e-ticaret sitenizin altyapısının sağlam olması oldukça önemli. Sitenizin ara yüz tasarımı, yazılımı, kullandığınız ödeme sistemleri, sitenizde aldığınız güvenlik önlemleri ve bunun gibi birçok konu üzerinde ciddi araştırmalar yapmalı ve sitenizi sağlam bir temel üzerine kurmalısınız.

Sitenizin sağlam bir alt yapısı olmazsa, yaşayabileceğiniz olası bir aksilikte siteniz çalışmayabilir ya da daha da kötüsü online ödeme işlemleri sırasında güvenlik açıkları olabilir. Bu hem sizi zarara uğratacaktır hem de marka imajınıza ciddi zarar kaybına yol açacaktır.

Güvenilir e-ticaret altyapıları hakkında daha detaylı bilgi almak ve paketlerini incelemek isterseniz aşağıda belirteceğim alt yapıları inceleyebilir ve e-ticaret sitenizi güvenli bir şekilde kurabilirsiniz.

Bir sermayenizin olmaması

Düşük bütçeyle bir e-ticaret sitesi kurabilirsiniz; fakat arka taraftaki işleyişi yönetebileceğiniz, reklam ve pazarlama çalışmalarınızı destekleyebileceğiniz bir sermayenizin olmaması da ciddi bir sorun yaratacaktır. Sitenizin arka planda yapılması gereken işleri, siteniz için çalışanların masrafları, vergiler, ofis ve depo masrafları, lojistik masraflar, pazarlama ve reklam çalışmaları gibi birçok kalem üzerine harcamalarınız olacak ve bunları karşılayabilecek bir sermayenizin olması oldukça önemli. Bu nedenle de işinizi kurmadan önce sermayenizi oluşturmalı ve harcamalarınızı önceden planlamalısınız.

Pazarlama ve reklam hizmetlerine bütçe ayırmamak

Online olarak satış yapacağınız siteyi kurduktan sonra tüketiciler sitenize akın etmeyecekler. Öncelikle markanızı tanıtmanız ve bir güven algısı oluşturmanız gerekiyor. Bunu yapabilmek için de pazarlama ve reklam çalışmaları yapmalısınız.

Dijital pazarlama çalışmaları için bir bütçe ayırmanız ve bu çalışmaları önceden planlamalısınız. Başlangıçta 6 aylık bir plan oluşturmanız ve çalışmalara başladıktan sonra da aldığınız geri dönüşümlere göre bu plan ve stratejileri güncelleyerek yeni hamleler üretmelisiniz.

Bir vizyona sahip olmamak

E-ticaret siteniz için bir vizyonunuzun olması da oldukça önemli. İleriye dönük planlarınızın olması gerekli. Yapacağınız hamleleri önceden planlamalı ve ilk bir yıllık süreç sonrasında şirketinizi hangi aşamaya getireceğinizi belirlemelisiniz.

Sadece bir e-ticaret sitesine sahip olmak yeterli değil. Sizin de bu iş için bir vizyonunuzun ve bu vizyonu gerçekleştirebilmek için hazırladığınız ve üstüne çalıştığını stratejilerinizin olması gerekiyor.

SEO çalışmaları yapmamak

Bir e-ticaret sitesi için organik trafikler oldukça önemlidir. Google üzerindeki arama sorgularında sizi ön plana çıkabilmek ve bu hamleler ile siteye trafik çekmek e-ticaret firmalarının en çok üstünde durmaları gereken konulardan biri.

Sitenizin tasarımı konusunda SEO uyumlu çalışmalara özellikle önem vermeniz ve eğer gerekiyorsa bu konu hakkında daha detaylı bir destek almalısınız. SEO performansınızı güçlendirmeden, organik olarak trafik almakta zorlanabilirsiniz.

Orijinal olmamak

Sunduğunuz hizmetin birçok açıdan orijinal olması gerekiyor. Başka firmaların sattığı ürünleri satıyor olsanız dahi sunduğunuz hizmetin orijinal olması gerekiyor. Burada:

  • Marka adınız
  • Ürün açıklamalarını
  • Site tasarımınız
  • Sunduğunuz hizmetler ve çözümler
  • Ürün fotoğraflarınız
  • Grafik tasarım çalışmalarınız

gibi daha da maddeleyebilecek birçok faktör önemli bir rol oynuyor. Markanızın kendine ait has bir yapısı olmalı. Aksi takdirde rakiplerinizden farklılaşamazsınız ve sektörde uzun süredir var olan şirketlerin arkasında kalabilirsiniz. Tüketicilere, rakiplerinizde olmayan farklı avantajlar sunmalısınız.