Sektörünüze ve bütçenize uygun olan bir paketi seçerek, internet üzerinden satış yapmaya başlayabilirsiniz. Fakat bundan sonraki süreç, ürünlerinizi satıp kâra geçebilmeniz için çok daha önemli.
İşin teknik kısımlarını hallettikten sonra, artık satışa başlamak, markanızı ve ürünlerinizi tüketiciye tanıtmak ve şirket kültürünüzü oluşturmak ve geliştirmek için çalışmalar yapmaya başlamanız gerekiyor. İşin başlangıcında bir iş planı oluşturmak ve uygulayacağınız hamleleri geliştirmek aslında oldukça önemli; fakat bu aşamayı atlayanlar için bu rehberimizde bir takım ipuçları vereceğiz.
E-ticaret sitenizin açılmasının ardından asıl mesainiz şimdi başlar ve bu sürece adapte olmanız çok önemlidir. Bu süreçte bazı araştırmalar ve testler yapmanız gerekecek. Şimdi bu süreçte nelere dikkat etmeniz gerektiğiniz üzerinde detaylı bir şekilde duralım.
Öncelikle sabırlı olun
İlk olarak sabırlı olmanız gerekiyor. E-ticaret sitesini kurduğunuz gibi sitenize satışlar gelmeye başlamayacaktır. Başlangıçta satış yapmadan belli bir süreç geçirebilirsiniz. Fakat bu sizi yıldırmamalı; çünkü e-ticaret alanında rekabet oldukça yüksek ve sizin de bu rekabette başarılı olabilmeniz için sabırlı olmanız gerekiyor.
Sitenizi satışa hazır hale getirdikten sonra neler yapmamanız gerektiğini “E-ticaret Sitesi Açarken Kaçınmanız Gereken Hatalar” isimli yazımızda daha detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz.
Reklam çalışmaları ve Pazarlama için bütçe oluşturun
Sitenizin SEO (search engine optimization) kurgusunu ne kadar iyi yaparsanız yapın, organik trafik haricinde de bazı kitlelere ulaşarak, marka bilinirliğinizi artırmanız gerekiyor. Bu nedenle de pazarlama ve reklam çalışmalarına ihtiyacınız olacak.
Online ve offline platformlarda farklı reklam ve pazarlama çalışmaları yapabilirsiniz. Bunun için de belli bir bütçeye sahip olmanız gerekiyor.
Hangi sosyal platformlarda yer alacağınıza karar verin
Her sektörün hedef kitlesi farklıdır ve bu hedef kitleler farklı sosyal mecralarda yer almaktadır. Buna istinaden öncelikle hedef kitlenizin daha çok aktif olduğu sosyal mecraları belirlemeniz gerekiyor. Böylelikle, ilk önceliğinizi bu platformalara vererek, markanızla ilgilenecek kişilere daha kolay bir kitleye ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda, hedef kitlenizin yer almadığı mecralarda vakit kaybetmemiş ve iş gücünüzü dağıtmamış olursunuz.
Google Adwords reklam kampanyalarını araştırın
E-ticaret firmaları için Google Adwords oldukça verimli bir reklam aracıdır. Google üzerinde yapılan arama sonuçları ile internet sitenize trafik çekebilir, markanızın ismini daha kolay duyurabilir, iletişim kanallarınızı gösterebilir ve en önemlisi ürünleriniz ile alakalı yönlendirmeler yapabilirsiniz.
Bu nedenle de Adwords kampanyaları hakkında bilgi edinmeniz ve bu kanala belli bir bütçe ayırmanız sizin yararınıza olacaktır.
Pazarlama ve reklam bütçenizi iyi planlayın
Pazarlama ve reklam çalışmaları için ayırdığınız bütçeyi iyi bir şekilde kurgulamanız gerekiyor. Adwords, sosyal medya reklamları ve offline mecra reklamları için bir pazarlama planı kurgulamanız ve bu kurgu dahilinde her bir kanal için ne kadarlık bir bütçeye ihtiyacınız olduğunu planlamalısınız.
Bütçenizi iyi hesaplamanız, uzun vadede elinizdeki parayı daha iyi yönetmenizi sağlar. Bunun yanı sıra elinizdeki parayı hangi kurgularla harcayacağınızı da görmüş olursunuz.
İçerik pazarlama çalışmaları yapmaya başlayın
İçerik pazarlama çalışmaları dendiğinde aklınıza sadece blog yazıları yazmak gelmemeli. Sosyal medya platformlarınızda ki paylaşımlarınız için de farklı içerikler hazırlamanız gerekecek.
Sadece ürün ve kampanya paylaşımı yaparak, sadık bir takipçi kitlesine rekabetin bu denli üst seviyede olduğu zamanda ulaşmanız biraz zor. Bu nedenle de farklı içerik türleri ile etkileşim yaratmalısınız.
Sektöre yeni giriş sağladığınız için, alan adı otoritesi düşük olacaktır. Bu nedenle de google vb arama sonuçlarında rakiplerinizin gerisinde kalabilirsiniz. Bu durumu değiştirebilmek için internet sitenizde blog içerikleri üretebilirsiniz. Arama sorgularına cevap veren, SEO kurgusu yapılmış, kaliteli blog yazı içerikleri alan adı otoritenizi artırmanızı sağlayacaktır. Böylelikle Google aramalarında daha üst sıralarda görünmeye başlayarak, daha fazla trafik çekebilirsiniz.
Reklam ve pazarlama geri dönüşümlerinizi ölçümleyin
E-ticarete adım attıktan sonraki ilk çeyrekte buna minimum 3 aylık dönem diyebiliriz yaptığınız tüm pazarlama ve satış verilerinizi analiz etmeniz oldukça önemli olacaktır. Bu analizleri aylık olarak da yapabilirsiniz.
Bu analizleri yaptığınızda, hangi kanallardan ne kadarlık bir geri dönüşüm aldığınızı görebilirsiniz. Size getirisi olacak olan kanallar üzerinde daha fazla yoğunlaşabilir ve geri dönüşümü az olan kanallara yatırımlarınızı azaltabilirsiniz.
Tüketici destek hizmetinizi geliştirin
İlk başlangıçta çok fazla hedef kitleniz olmayabilir ve bu nedenle de müşterilerinizle iyi iletişim kuruyor olabilirsiniz; ancak tüketici sayınızın artması destek hizmetinizin kalitesini düşürebilir. Bu sorunla karşılaşmadan önce müşteri desteği konusunda bazı ön çalışmalar yapmalısınız.
Eğer e-ticaret yönetiminizi sağlayacak ekibiniz varsa, onları bu konuda bilgilendirip, eğitmelisiniz. Müşterilere nasıl yaklaşacakları, nasıl bir dil kullanacakları, yaşanacak sorunlar karşısında ne tür insiyatifler alacaklarını onlara söylemeniz gerekiyor. Bu çalışmaları bir dosya dokümanı üzerine kaydederek, müşteri destek hizmetinizi standart bir protokole döndürebilirsiniz. Böylelikle ekibiniz büyüdüğünde, eğitim sürecini kolaylaştırmış olursunuz.